Install HAIKU (Guide) on ASUS H110T MoBo


#1

upload_2018-11-6_12-43-58
This is the spec of the machine all inside a neat box.
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: H110T v: Rev X.0x
UEFI: American Megatrends v: 4001 date: 11/27/2018
CPU:
Topology: Quad Core model: Intel Core i5-7500 bits: 64 type: MCP
L2 cache: 6144 KiB
Speed: 800 MHz min/max: 800/3800 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800
3: 801 4: 800
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 630 driver: i915 v: kernel
Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: intel unloaded: modesetting
tty: N/A
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 630 (Kaby Lake GT2)
v: 4.5 Mesa 18.3.4
Audio:
Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio
driver: snd_hda_intel
Device-2: Logitech HD Webcam C910 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
Network:
Device-1: Intel Ethernet I219-V driver: e1000e
IF: enp0s31f6 state: up speed: 100 Mbps duplex: full
mac: 38:d5:47:ab:a6:d1
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
driver: r8168
IF: enp3s0 state: down mac: 38:d5:47:ab:a6:d2
Device-3: ASUSTek N10 Nano 802.11n Network Adapter [Realtek RTL8192CU]
type: USB driver: rtl8192cu
IF: wlp0s20f0u4u1u1 state: down mac: 8e:7e:ff:c9:81:42
Drives:
Local Storage: total: 2.19 TiB used: 7.34 GiB (0.3%)
ID-1: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS541075A9E680
size: 698.64 GiB
ID-2: /dev/sdb vendor: Crucial model: CT525MX300SSD1 size: 489.05 GiB
ID-3: /dev/sdc model: ZTC-SM201-128G size: 119.24 GiB

  • the HAIKU OS is nightly Haiku shredder 1 hrev52993
  • Monitor is a Sony TV via HDMI port
  • The PC runs Windows10,Manjaro Linux,macOS and HAIKU.
  • Booting is via REFIND using HAIKU’s efi loader.
    What does not work:
    webcam-hdmi audio-bluetooth usb-wifi usb-
    For refind bootloader I found that HAIKU is recognised our of the box and boots into the safe booting menu everytime so I can choose what state to boot.
    The software so far works but the WebPositive browser does not render properly when attempting to write this Topic: it does not show the html menu and does not accept drag and drop images. So I am using Otter browser and it works OK.
    If any of the community members is interested in details of this build, ask !

#2

If you want to avoid that, apparently you need to set the proper GUID in your system partition for the Haiku loader to recognize it, but DriveSetup does not know how to do that yet.